La ment, aquesta gran desconeguda que domina el nostre món i la nostra realitat fent-la creativa, inspiradora i meravellosa a vegades i en altres convertint-la en un remolí emocional que ens porta a sofrir més del necessari.
Però, què sabem de la nostra ment?
La ment sempre està pensant, recordant temes del passat, jutjant el nostre present i anticipant-se al futur. Aquesta xerrada que contínuament mantenim amb nosaltres és el que anomenem “diàleg intern” i té un paper fonamental en el nostre benestar psicològic i en definitiva en la nostra felicitat.
Diferents estudis científics sobre mindfulness confirmen que sistemàticament la nostra ment divaga, estem fent una cosa i pensant en una altra o el que és el mateix, no estem en el present. Aquesta ment errant és causa d’insatisfacció i infelicitat.
Si volem sentir-nos més feliços hem de reduir el nostre “diàleg intern” i el mindfulness ens facilita les eines per a poder entrenar la nostra ment centrant-la en el moment present, facilitant que estigui atenta al que fa a cada moment, disminuint així el “diàleg intern”.
Els pensaments no són la realitat.
Els pensaments condicionen la nostra manera de veure el món i a nosaltres mateixos, però no representen la realitat sinó que són una interpretació que nosaltres fem en funció dels nostres patrons, de la nostra experiència bibliogràfica i de les nostres emocions (si estem alegres els nostres pensaments seran optimistes, si estem tristos els nostres pensaments seran tristos…)
La veritat és que si deixéssim de creure’ns els pensaments que apareixen en la nostra ment i els interpretéssim com només una opinió i no la realitat començaríem a sentir-nos millor.
Amb mindfulness desenvolupem un observador dins de la nostra ment que ens permet prendre consciència de les nostres sensacions, pensaments i emocions sense quedar-nos atrapats en elles, permetent-nos a més desenvolupar qualitats que s’associen a un gran benestar psicològic com a acceptació, paciència, sentit de la vida, millora en les relacions interpersonals i una major interconnexió amb el món.
En definitiva, podem entrenar la nostra ment per a sentir-nos millor, gaudir més de la vida i les relacions. Però entrenar requereix voluntat, compromís, perseverança, paciència i il·lusió.
T’ATREVEIXES?
“Deixa de buscar la felicitat i viu-la. La felicitat està en el moment present”.
Sílvia Hidalgo Santos