“La gratitud dóna sentit al nostre passat, porta la pau al present i crea una visió pel demà”. Anònim
Al parlar de Mindfulness ens referim a l’acció de cultivar l’atenció plena. Es tracta del cultiu de la nostra consciència, del nostre jardí interior, en el que anem plantant llavors. Llavors que tinguin ànima i significat, que anirem cuidant perquè a poc a poc vagin arrelant, creixent, florint i ens puguin oferir els fruits amb tota la seva esplendor.
Una d’aquestes llavors és la gratitud. La pràctica de l’agraïment ha estat sempre molt valorada en totes les tradicions religioses i filosòfiques a través de tots els temps. Podríem afirmar que agrair és un acte d’amor i saviesa, en el que expressem la nostra gratitud a la vida o a la dels demés.
En moltes ocasions anem simplement “passant per la vida” sense aturar-nos a observar tot el que aquesta ens ofereix. Sentir agraïments és com despertar de la letargia de la rutina diària per tornar a sentir sorpresa, com si fóssim nens veient les coses per primera vegada. Per començar podríem sentir gratitud per aquest moment, pel que està succeint ara mateix i el que això representa. Observa: estàs llegint aquestes paraules, segurament estàs còmodament assegut, potser amb una tassa de te fumejant al teu costat. A més i sense que en tinguis consciència els teus òrgans estan funcionant, el teu cor està bategant, estàs respirant, estàs viu! No és una meravella? No és sorprenent? La sorpresa és la llavor de la gratitud. Romanguem atents a les sorpreses que la vida ens va oferint a cada instant. Parat un moment i adonat de què tot això no és tan obvi com pot semblar a primera vista. Tanmateix, molt sovint donem per fet totes les coses bones que tenim i tenim tendència a centrar-nos més en tot allò que creiem necessitar. Per poder apreciar totes aquestes petites coses bones, primer hem de posar atenció al que està succeint. Hem d’estar en el moment present.
Hi ha moltes formes de cultivar la gratitud, una d’elles és mitjançant la pràctica del mindfulness. La seva pràctica ens ofereix multitud de recursos per viure la vida des d’una perspectiva molt més rica i profunda. Així podem ser conscients que aquest moment és el més valuós que se’ns pot haver donat, aquest moment amb tot el potencial que conté. Cada moment és en veritat un nou regal, una nova oportunitat que se’ns ofereix amb cada respiració, una vegada, una altra i una altra. Cada moment és preciós, únic i irrepetible. El moment present és un regal.
És cert que en algunes ocasions sentir gratitud pot ser una tasca una mica difícil. Tant en l’àmbit personal com si fem una ullada al nostre voltant, podrem percebre multitud de situacions doloroses o terriblement difícils, com pot ser la pèrdua d’un ésser estimat, o la situació en què ens trobem actualment. Però inclús en aquests moments, una actitud d’agraïment pot donar-nos una altra perspectiva i ajudar-nos a suportar el nostre dolor i la nostra incertesa. En la majoria dels casos les dificultats contenen en si una oportunitat per buscar solucions, per créixer i per aprendre d’elles.
També per aprendre a patir i a mantenir-nos amb fermesa al mig de la tempesta, surfejar les onades, capejar el temporal i arribar a port segur. Ser capaços d’apreciar el somriure d’un nen, una mà amiga, la bellesa d’una flor, tot això pot marcar la diferència entre la desesperació i l’esperança. Encara que a vegades costi de creure, cada obstacle representa una ocasió per sanar i seguir endavant.
Per agrair cada brisa d’aire, cada gota d’aigua, cada cant d’un ocell, cada raig de sol, cada estrella en el cel, o cada minut de la nostra vida, hauríem d’obrir-nos a tots els nostres sentits. D’aquesta manera podrem percebre i gaudir de tots els miracles que es despleguen moment a moment en el nostre propi món i en el món meravellós que ens envolta. Al cap i a la fi, tots ens trobem íntimament connectats i formem part d’un tot.
El simple acte de donar les gràcies amb sinceritat, provoca l’alliberació de neurotransmissors en el nostre cervell com la serotonina i la dopamina coneguts també com a “missatgers alegres”, ja que es relacionen amb sentiments de felicitat i serenitat. D’altra banda també alliberem oxitocina, hormona relacionada amb la sexualitat, l’amor, els instints maternals i la vinculació social. Els efectes de la gratitud poden apreciar-se també en el sistema immunològic, el ritme cardíac, la pressió sanguínia i el sucre en la sang.
És curiós assenyalar que perquè aquests beneficis es facin efectius, la gratitud ha de ser sentida, veritable. La “clau” és la gratitud genuïna, el cos ha de saber que succeeix alguna cosa positiva, només llavors generarà la resposta esperada.
Segons el monjo benedictí David Steindl-Rast, si volem ser feliços hem de ser agraïts. No és la felicitat la que ens fa agraïts, és l’agraïment el que ens fa feliços. És per això que ens recomana el cultiu de la gratitud.
Atura’t i observa. Respira profundament i flueix. Ara i aquí, en aquest moment.
M. Teresa Palomas